Klachten van stress, burn-out, overspanning
Stress, burn-out of overspannenheid kan veel oorzaken hebben. Een van de factoren die meespelen is de situatie waarin we ons op het moment bevinden. Mensen ervaren onzekerheid over hun gezondheid, we worden gedwongen ons aan te passen aan veranderende omstandigheden en dit vraagt veel van onze mentale weerbaarheid.
Factoren
Op zich kan stress goed zijn voor een mens. Je komt tot actie, het maakt je alerter in bepaalde situaties en het kan leiden tot mooie prestaties, bijvoorbeeld in je werk of bij sport. Zo lang de stress maar niet te lang duurt. Want te véél stress is natuurlijk wel ongezond.
Het kan ervoor zorgen dat je emmer overloopt doordat er te veel gebeurt in je hoofd en je lichaam. Je kunt naast mentale klachten ook fysieke klachten gaan ervaren, zoals: piekeren, slechter slapen, prikkelbaar worden of sneller emotioneel worden, niet tegen drukte kunnen, een opgejaagd gevoel ervaren in je lichaam of moeite krijgen met concentreren.
Ook kun je lichamelijke stress klachten gaan ervaren, zoals hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn, buikpijn of hartkloppingen. Deze klachten kunnen bij iedereen anders zijn.
Daarnaast komen er allerlei processen op gang die elkaar ook kunnen beïnvloeden. In je hersenen en in de rest van je lichaam. Je spieren spannen aan, je hart en ademhaling gaan sneller of je bloeddruk gaat bijvoorbeeld omhoog.
Als een dergelijke situatie lang aanhoudt, leidt dat tot een fysieke slijtageslag. Je lichaam is er niet op berekend om voortdurend onder spanning te staan. Je komt dan als het ware in een vicieuze cirkel terecht.
Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat de ene persoon juist goed onder druk presteert, terwijl de andere persoon eerder stress ervaart en vastloopt. Dit hangt onder andere af van je karakter (hoe ga je om met tegenslagen en wat zijn je copingmechanismen) en van je erfelijke aanleg. Ben je verantwoordelijk, enthousiast, perfectionistisch en gedreven, dan ben je vaak de perfecte medewerker, maar zul je ook eerder over je grenzen heen gaan.
En dan zijn er ook nog de sociale en omgevingsaspecten. Bijvoorbeeld hard werken loont en getuigt van doorzettingsvermogen. Of je ervaart druk van een leidinggevende op je werk of van andere collega’s die de lat hoog leggen. Al deze factoren bepalen of en wanneer je te veel stress ervaart en hoe je daar vervolgens mee omgaat.
Als je veel piekert of slecht slaapt, heeft dat een negatief effect in je lijf en bijvoorbeeld meer kans op te veel stress en dus op een burn-out. Emotionele flexibiliteit en een stevig sociaal netwerk vergroten je veerkracht. Dan kun je makkelijker omgaan met tegenslagen die op je pad komen.
Inzicht hoe dergelijke patronen bij jou werken zijn van belang. We helpen en begeleiden cliënten hierin en bekijken samen wat stressoren zijn en hoe deze kunnen worden verminderd. Of je kunt bijvoorbeeld andere keuzes maken, zodat je op tijd weet wanneer je moet terugschakelen. Hierbij worden handvatten aangereikt zodat je deze gemakkelijk kunt toepassen, zowel in je werk als prive.